مزایا و معایب جعبه دنده های خودکار و دستی در خودرو های سنگین چیست

در این مطلب با برخی از معایب و مزایای جعبه دنده های خودکار و دستی در خودرو های سنگین آشنا می شویم.با Motoroil همراه باشید.
هر چند که در کشورمان، چند سالی است خودرو های سنگین به سمت خودکار شدن دنده ها و گیربکسشان حرکت کرده اند اما این رویه سالیان زیادی است که در کشور های پیشرفته خصوصا در منطقه آمریکای شمالی، جریان داشته است.
گیربکس های خودکار و در مقابل آن ها، نمونه های دستی، هر کدام معایب و محاسن خاص خود را دارند که باعث می شود تا هر راننده ای اقدام به انتخاب آن ها کند. اما ظاهرا در این رقابت، جعبه دنده های خودکار هستند که در حال ربودن گوی سبقت دیده می شوند.
مروری بر دنیای جعبه دنده های خودکار
گیربکس های به کار رفته در خودرو های سنگین، عمدتن از نوع گیربکس های دستی خودکار شده هوشمند یا همان AMT هستند و یا نمونه های تمام خودکار دارای مبدل گشتاور در گیربکس های AMT، صفحه کلاچ وجود دارد و خبری از مبدل گشتاور یا همان تورک کانورتر نیست.
در عوض کار کلاچ گیری و تعویض دنده به صورت هوشمند با کمک موتور های الکتریکی انجام می شود و از این نظر کاملن مستقل از دخالت راننده است.
ولوو پر مصرف در جعبه دنده های AMT
این در حالی است که جعبه دنده های AMT در خودرو های سنگین دارای استفاده بیشتری هستند تا در خودرو های سواری، می توان گفت که کمپانی ولوو در اروپا به عنوان پر استفاده ترین شرکت از دنده های خودکار بود و این اتفاق امروزه به همه شرکت های اروپایی رسیده است.

هم چنین در کشورمان نیز نسل اول و دوم ولوو FH بودند که با جعبه دنده های خودکارشان، رانندگان را با راحتی این جعبه دنده ها آشنا کردند، هر چند که آکتروس رانندگان ایرانی را با جعبه دنده های خودکار تا حدودی آشنا کرد.
اما در منطقه آمریکای شمالی که از قدیم به داشتن خودرو های سواری با جعبه دنده های اتوماتیک بیشتر از مدل های دستی رغبت داشتند، کامیون ها نیز سریع تر به این تکنولوژی به طور گسترده رسیدند تا جایی که امروزه دنده های 18 سرعته خودکار نیز در بین محصولات آن ها، به یک امر عادی تبدیل شده است و حتی برای برخی از محصولات تولیدی، امکان انتخاب دنده دستی وجود ندارد اما می توان چندین نوع جعبه دنده خودکار برای همان خودرو سفارش داد.
اولین گیربکس 16 سرعته

هر چند که گمان می رود دنده های تمام خودکار مجهز به مبدل گشتاور برای کشنده های زیر 100 تن و کامیون ها مناسب تر هستند، اما مرسدس بنز با رونمایی از گیربکس پاور شیفت نسل سوم خود که برای آکتروس SLT و آروکس SLT آماده کرده است، بار دیگر صنعت خودرو های سنگین را در این زمینه یک پله ارتقا داد. این گیربکس اولین گیربکس 16 سرعته خودکار برای کشنده های با تناژ بالای 250 تن است.