شرکتهای خودروساز ایرانی واقعا خودروساز هستند یا مونتاژکار

شرکتهای خودروساز ایرانی واقعا خودروساز هستند یا اینکه تنها مونتاژکارند اما نام خود را خودروساز گذاشتهاند؟ پرسشی که همیشه برای همه مطرح بوده این است و کارشناسان دنیای خودرو، برای این پرسش پاسخهای متفاوتی دارند.
تحلیلگران و کارشناسان خودرو به دو دسته تقسیم میشوند، کارشناسانی که مونتاژ کردن را به معنای ساخت خودرو میدانند و کارشناسانی که مونتاژ کردن را به معنای ساخت خودرو نمیدانند و پلتفرمها و معیارهای متعددی را برای تبدیل شدن به یک شرکت خودروساز ایرانی در نظر دارند.
فاقد بودن پلتفرم خودرویی شرکتهای خودرو ساز ایرانی
از نظر این کارشناسان یکی از مهمترین پلتفرمها و معیارها که برای تبدیل شدن به یک شرکت خودروسازی لازم است داشتن یک پلتفرم خودرویی است که متاسفانه شرکتهای مونتاژ کننده ایرانی که خود را شرکتهای خودروساز میدانند هیچ یک دارای یک پلتفرم خودرویی نیستند.
البته تنها برای داشتن یک پلتفرم خودرویی برنامهریزی کردهاند. اکنون میتوان به این پرسش پاسخ داد که آیا شرکتهای خودروساز ایرانی، خودرو ساز هستند یا مونتاژ کار؟ مطمعناً نمیتوان بر روی شرکتهایی که حداقل از یک معیار خودرویی برخوردار نیستند، نام خودروساز را قرار داد.
البته احتمال اینکه شرکتهای مونتاژکننده ایرانی در آینده به شرکتهای خودروساز ایرانی تبدیل شوند زیاد است چراکه به تازگی قائم مقام سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران از طراحی پلتفرمی جدید در یک برنامه زمانبندی سه ساله برای تولید خودروهای جدید خبر داده است.
اما نمیتوان خیلی هم به این وعده و وعیدها امیدوار بود چراکه در گذشته نیز طرحهای بسیار گستردهای برای طراحی و ایجاد یک پلتفرم جدید برای صنعت خودرو شکل گرفت اما هنگام عملیاتی شدن به حاشیه رفت.

از اینرو است که شرکتهای خودروساز ایرانی با وجود قرار داشتن در سال 2019 میلادی هنوز هم دارای یک پلتفرم خودرویی نیستند و به طرز خیلی جالب و خندهداری به مونتاژ کردن خودروهای 5 دهه گذشته کشورهای پیشرفته میبالند و مدعی هستند که به عنوان شرکتهای خودروساز در حال رقابت با شرکتهایی هستند که واقعا خودروسازند نه مونتاژکننده.
پیشنهاد سردبیر:بررسی بازار قطعات یدکی خودروهای چینی خصوصا برلیانس
علاوه بر نبود یک معیار خودرویی در شرکتهای خودروساز ایرانی و تمامی ادعاهایی که شرکتهای ایرانی دارند، خودروهای مونتاژ شده را با قیمت بالا و کیفیت پایین روانه بازار میکنند.
همین مسئله موجب شده تا سالهای سال بین مسئولان صنعت خودروسازی و متقاضیان بازار حاکم دعوا باشد. البته مسئولان صنعت خودروسازی با بهانههایی مانند رواج دلالی، تحریمها، قیمت ارز، نبود قطعه و … سر مردم را گرم میکنند تا بیش از این شاهد اعتراضات آنها در زمینه قیمت بالای خودروها با کیفیت پایین نباشند.
شرکتهای مونتاژکننده خودرو ایرانی، برای خلاصی از تمامی این مشکلات، دعواها و انتقاداتی که از آنها به دلیل نداشتن یک پلتفرم خودرویی میشود باید دست به دست هم بدهند و یک معیار برای تولید خودروهای داخلی جدید را طراحی و پیادهسازی کنند.

درواقع این تنها راهی است که کشور ما را در زمینه ساخت و تولید خودرو به یک کشور مستقل تبدیل میکند و موجب میشود تا شرکتهای ایرانی به جایگاه واقعی خودشان یعنی خودروساز به جای مونتاژکننده خودرو دست پیدا کنند.
از اینرو امیدواریم که بر اساس گفتههای قائم مقام سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران در آینده شاهد عملیاتی شدن طرح ایجاد یک پلتفرم خودرویی در شرکتهای مونتاژکننده خودرو ایرانی باشیم.