هرآن چیزی که باید درمورد نکات حقوقی بیمه و وکالت در فروش خودرو خود بدانید !

وظیفه شرکت بیمه خودرو در هنگام تصادف ناشی از تخلف رانندگی چیست؟ اگر تصادف عمدی بود، بیمه گذار تا چقدر از خسارات وارده را جبران می کند؟
بیمه گذار ملزم به جبران خسارتهای وارد شده به اشخاص ثالث تا سقف تعهدات درج شده در بیمه نامه خواهد بود. در حوادث رانندگی منجر به جرح یا فوت که به استناد گزارش کارشناس تصادفات راهنمایی و رانندگی یا پلیس راه، علت اصلی وقوع تصادف یکی از تخلفات رانندگی حادثهساز باشد، بیمهگر موظف است خسارت زیان دیده را بدون هیچ شرطی و به صورت تمام و کمال پرداخت کند و پس از آن میتواند جهت بازیافت یک درصد از خسارتهای بدنی و دو درصد از خسارتهای مالی پرداخت شده به مسبب حادثه مراجعه کند؛ علاوه بر آن در این صورت گواهینامه راننده مسبب حادثه از یک تا سه ماه توقیف میشود و رانندگی در این مدت ممنوع و در حکم رانندگی بدون گواهینامه است.

در مورد سوال دوم نیز گفتنی است که در صورت اثبات عمد راننده در ایجاد حادثه توسط مراجع قضائی و یا رانندگی در حالت مستی یا استعمال مواد مخدر یا روانگردان مؤثر در وقوع حادثه، یا در صورتی که راننده مسبب فاقد گواهینامه رانندگی باشد یا گواهینامه او متناسب با نوع وسیله نقلیه نباشد، شرکت بیمه موظف است بدون اخذ تضمین، خسارت زیاندیده را پرداخت کرده و پس از آن میتواند به نیابت از زیاندیده از طریق مراجع قانونی برای بازگرداندن تمام یا بخشی از وجوه پرداخت شده به شخصی که موجب خسارت شده است مراجعه کند.
در بیمه های خودرویی فرانشیز به چه معناست؟
فرانشیز، حداقل مبلغی است که بیمهگر آن را خسارت قابل پرداخت قلمداد میکند و ادعاهای زیر آن مقدار را فاقد اعتبار میداند، اما ادعاهای بالای آن را در صورت تأیید، به تمامی پرداخت مینماید.
به عنوان مثال، تعیین فرانشیز 2۰۰ تومانی برای شرکت بیمه، به این معنا است که بیمهگر از پرداخت خسارت 1۹۰ تومانی خودداری میکند و خسارت 1۹۹ تومانی را نیز نمیپردازد.

امّا در مقابل خسارت 2۰۰ تومانی، 200 تومان پرداخت میکند و به همین ترتیب در مقابل خسارت 250 تومانی، 2۵۰ تومان را (بدون کسر هیچ مبلغی) قابل پرداخت میداند.
فرانشیز اغلب در بیمه بدنه کاربرد دارد و به عنوان مثال برای آتش سوزی خودرو، فرانشیز خسارت اول 10% مبلغ خسارت حداقل 50 هزار تومان و فرانشیز خسارت دوم و به بعد 20% مبلغ خسارت حداقل 50 هزار تومان در قرارداد ذکر می گردد.
وکالت فروش خودرو چیست؟
سند وکالت خودرو، سندی است که طی آن وکیل (گاهی همان خریدار وسیله نقلیه) به نیابت و نمایندگی از شخص موکل (فروشنده) با اختیارات انجام امور کاری و اداری (تعویض پلاک و غیره) خواهد توانست خودروی موضوع سند وکالت فروش را به مالکیت خودرو یا هر شخصی حقیقی یا حقوقی بسته به اختیارات وکالت انتقال دهد.

این سند به صورت مدت دار یا تراضی (رضایت) طرفین تنظیم شده و یا به صورت بلاعزل از ناحیه موکل تنظیم میگردد. منظور از بلاعزل این است که موکل هیچگاه قادر نخواهد بود وکیل را از سمت وکالت سند عزل کند، مگر به استعفای وکیل. به لحاظ حقوقی , عقد وکالت عقدی جایز است و خصیصه این عقود این است که با فوت یا حجر طرفین، عقد از بین میرود ولو به صورت بلاعزل تنظیم شده باشد.
با انواع بیمه خودرو و کاربردهای آن آشنا شوید
البته لازم به ذکر است اگر شما شخصا مورد وکالت را انجام دهید مثلا فروش اتومبیلی که برای فروشش قبلا به دیگری وکالت داده بودید، وکالت بلاعزل شما خود به خود منفسخ می شود. هزینه تنظیم سند وکالت خودرو متفاوت از سایر وکالتها است و شامل مالیات نقل و انتقال و حق الثبت میگردد، لیکن حق التحریر دریافتی همان حق التحریر مقرر در قانون برای تنظیم سند وکالت است.